Egy szóra

Gondolkodjunk kritikusan. És ez nem imperatívusz, hanem kérés.

Friss topikok

Címkék

Aki nincs velünk, az ellenünk van

2012.10.23. 18:00 KHA

Talán kevesen számítottak arra, hogy Bajnai Gordon a Milla tüntetésén nem a korábban megismert technokrata stílusban, hanem egy leendő vezér tónusában szólal meg. Egyszerű, letisztult mondatokban beszélt, hogy mindenki megértse: az ellenzéki összefogás az egyetlen lehetőség a kormány leváltására. Ám miközben beszédét az európai értékekre, a „haza és haladás” kettős fogalmára igyekezett építeni, azért néhány helyen igazi bizánci kiszólásokra is sikerült magát elkapatnia.bajnaiorbán.jpg

Bajnai megfogalmazása szerint ma Magyarországon „a fortélyos félelem közigazgat”. Ebbe a körbe valónak tartja az adóhatóságot, a még be sem vezetett regisztrációt, a Kubatov-listát és a többit. Bajnai Gordon szerint a kétharmados hatalom a „megfélemlítésre épít”. Legyen, miért is vonnánk ezt kétségbe, biztosan sokan vannak, akiket ténylegese vegzálnak. Az áthallás október 23.-án azonban éles: az Orbán-kormány egy metaforikus szinten egy vonalba kerül Rákosiék hatalmával. Ezt a mélyben lappangó azonosítást erősíti meg az is, hogy Bajnai „országrontó rezsimnek” nevezte többször is a kormányt. Eközben a Kossuth téren Orbán Viktor a kormánypárti (vagy ha úgy tetszik, a „központi”) ünnepségen azt mondja, hogy a „forradalom és szabadságharc leverőinek törekvései nem tűntek el” a kortárs politikából és a 2006-os lovas rohamra utal. Világos: az MSZP-kormányok és a november 4.-én bevonuló szovjetek közé – egy metaforikus, ki nem mondott szinten – egyenlőségjelet tesz Orbán.

Nem tudom, hogy hogyan lehetne Bajnainak igazat adni, aki szerint igazságtalan az, aki egyenlőségjelet tesz a mostani és a 2010 előtti 8 év kormányai közé. Nem sok különbség van. Ha a retorika ugyanaz, miért lenne más a beltartalom?

Egy másik érdekes párhuzam: miközben Bajnai egy „új, erős középről” beszél, dörgedelmes mondatokat szór a tömegre és azt mondja a tétlenségről, a reményvesztettségről, hogy „arra nincs bocsánat”. Aki nem vesz részt az országrontó rezsim lebontásában, az Együtt – 2014 harcában, aki „lelkesedni rest” (ez nem Bajnai, ez Radnóti), az tulajdonképpen segíti a rezsimet, az nem velünk, hanem ellenünk van. Vajon miért kell megint a politikát élet-halál harccá súlyosbítani, miért kell megint visszanyúlni a 2002-es, TF-es Orbán-beszédhez? Kár ilyen kérdést feltenni, amikor ugyanezen a rendezvényen fasisztoidnak nevezik a regnáló kormányt, csak úgy megszokásból, a regnáló miniszterelnök pedig, két-három villamosmegállónyival odébb buszoztatott közönség előtt puszilgat a pódiumon egy 100 éves, hős öregasszonyt, akinek valószínűleg sejtelme sincs róla, hogy éppen a politika játékszere.

Ha ebből a választékból kell 2014-ben választani…

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszora.blog.hu/api/trackback/id/tr834864898

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 56 + 56 (fotógaléria a Milla tüntetésről) 2012.10.23. 21:36:28

Jó volt a napsütés, jó volt a szokott tömeg, jó volt, hogy egyre több személyes ismerőssel futottam össze (itt egy volt kolléga, ott egy szomszéd, amott egy jóbarát szülei), és jó volt, hogy most már nem csak szócséplés volt, hanem konkrét cselekvés, p...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.10.23. 18:14:18

Ha a retorikának nincs köze a beltartalomhoz (ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit csinálok), akkor miért is jelentene uolyan retorika, uolyan beltartalmat?
Egyébként sztem a (2 kormányzat) retorikában is kb annyi a közös, h állandóan azt szajkózzák, h az a fő probléma, h rossz a kommunikációnk.

CSENDES 2012.10.23. 20:46:15

Azt gondolom, azt a beszédet mégegyszer el kellene olvasni.
Én ugyanis nem így értettem.Én úgy értettem, hogy ha gondunk van ezzel a rezsimmel, s mégsem tesz meg mindent (nem megy el szavazni,akkor lelke rajta, megérdemli a sorsát.
Kár volt erre építeni a posztot.

KHA 2012.10.23. 21:24:12

@CSENDES: Úgy látszik, több olvasat van egyszerre. Én úgy értettem, hogy aki egy országtipró rezsim leváltásán nem munkálkodik, az hátráltatja a Milla és így a "köztársaság" ügyét, ezért méltó a megvetésre. Talán igazat adnék a te olvasatodnak, hogyha nem igazolná az enyémet az a sok, valóban félelemkeltő jelző, amit a kormányra aggattak (ugyan más beszéde, de a "fasisztoid" is ebben a közegben hangzott el).
süti beállítások módosítása